יום ראשון, 17 בינואר 2016

התבוננות תורנית על "מחלות נפש"

הצעת חידוש תורני-חברתי ביחס למתמודדים
כעובד בישיבה שיקומית תורנית אני מסתכל על הדברים גם מזווית תורנית. אני רוצה לחדש כאן משהו בדבר מקומם של מתמודדים בתורה עצמה, ובעולמה של תורה בכלל (לא רק בהקשר החברתי- אנושי).
אתאר את דברי ב-3 שלבים מתפתחים: 1. נתינת מקום. 2. מיוחדות. 3. ייחודיות.
וכדלהלן:
1.       לאורך ההסטוריה עולם התורה הדיר מבחינה תורנית את ה"שוטים". כביכול לשוטים אין את ה"אות שלהם" בתורה. אך כיום מתחדשת בבית מדרשנו אמירה תורנית (שהיא גם מגובה ע"י גדולי ישראל כגון הרב שטרן, המו"צ מבני ברק ועוד) שבוודאי גם לאנשים המתמודדים יש אות משלהם בתורה ושבלעדי אותיותיהם התורה חסרה- ושלכן בוודאי מאוד חשוב שכל אחד מהם ילמד תורה ויגלה בה את חידושיו (חוץ מהערך השיקומי האישי שמתפתח בו בעקבות לימוד התורה). אם נתאר את הגוונים שבתורה כאותיות שונות נוכל לאמר ש:"אומנם האות א' חושבת שהאות ת' היא כל כך שונה עד כדי שאולי היא "נפגעת נפש" ומשוגעת וחסרת תוכן- אך לא כך הדבר עליהן להכיר בקיומה אחת של השנייה ולהבין שרק יחדיו תצא תורה מציון ודבר השם מירושלים".
2.       ואולי ניתן לאמר עוד יותר מכך- שלא רק יש להם אות משלהם אלא שזו אות מיוחדת ונפלאה אות שנולדת ממקום נפשי עמוק מ"צעקות העומק"- יש כאן תורה שמתפתחת ממקום של קישור נפשי עמוק יותר משל תורתם של "נורמטיביים" שאינם נזקקים למקום נפשי פנימי. כביכול "נפש התורה" שלא מתגלית ע"י אף אחד אחר- אם לא על ידי אנשים אלו שנגעו במעמקי נפשם באופן חי.
3.       ובשלב מפותח יותר- אני רוצה לחדש חידוש אישי בנידון, ואני רוצה להשתמש במונחים "אור" ו"כלים" שרוטנברג אימץ מהחסידות לתוך התאוריה הפסיכולוגית-יהודית. באופן אישי נראה לי לאמר שהסיבה שבימנו יש אחוז גבוה יותר בחברה של מתמודדים מבעבר מחמת שאור הנבואה מתחיל להתגלות במעמקי האנושות והתרבות- ומכיוון שיש אור גדול שכזה, שעדיין אין כלים בעולם להכילו -הוא מוביל  לשבירת כלים שמופיעה באנשים מתמודדים בעיקר. ולפי זה בעומק העניין הרפואה האמיתית למתמודדים היא יצירת כלי רחב לאור הנבואה וזה יכול להתפתח רק בכלים של תורה, בלימוד תורה, בחידושי תורה, בחיים על פי תורה, בלהפוך לאיש של תורה שמסגל אל תוכו שכל אלוקי. הרבה כבוד יש גם לשיקום פראקטי (כגון תעסוקה נתמכת וכדו') אך כ"כלים מלווים"- אך עיקר ושורש הרפואה תבוא מתוך התורה.  לפי מבט זה מקומם של ה"מתמודדים" בעולמה של תורה איננו רק "גם בעל ערך כמו של כולם" ואפילו איננו רק "בעל גוון יחודי משלו" אלא ייתכן והוא גבוהה יותר ממקומם של לומדי התורה ה"נורמטייבים", ואדרבה יתכן ואף מהם תתגלה תורה גדולה יותר, תורה גאולית יותר.


תם ולא נשלם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה